Godt lys giver godt indeklima

Hold husets indeklima rart (Foto Benee-huse.dk)

Hold husets indeklima rart (Foto Benee-huse.dk)

Godt indeklima er en vigtig del af en god hverdag. Uanset om det er på jobbet eller i hjemmet.

Sammen med luften og støjniveauet er lys en af de vigtigste faktorer for netop indeklimaet.

Lyset er selvfølgelig først og fremmest afgørende for, hvordan et rum tager sig ud. Men godt lys og ikke mindst dagslys er også med til at påvirke hormoner i kroppen og hjernens aktivitet. Det er også altafgørende for døgnrytmen.

Og selvom elektrisk lys er praktisk og selvfølgelig nødvendigt efter solnedgang, så er det bedste lys nu engang dagslys. Derfor er det en god ide, at have lysindfald i baghovedet, når du indretter dit hjem, eller når dit kontor eller værksted skal op at stå.

Din stue og din arbejdsplads må gerne få masser af lys! Det er selvfølgelig ikke noget problem, hvis du lever i en verden af panoramavinduer, men hvis der kun er få eller små vinduer at gøre godt med, er det vigtigt at du tænker det ind i indretningen. Placer fx spisebordet eller din arbejdsplads i nærheden af et vindue og sørg så for, at de mindre oplyste kroge i rummet først og fremmest er dem, du vil opholde dig mest i, når solen alligevel er gået ned. Sørg også for, at de får en lampe, der kan lyse en smule op. Men ikke for meget.

Det handler nemlig ikke udelukkende om store mængder lys, men også om de rigtige mængder lys. Derfor skal du selvfølgelig ikke sætte en lille projektør eller et spotlys op i hjørnet. Du skulle nødig lokke din hjerne til at tro, at det er højlys dag lige inden du går i seng og skal falde til ro. Og selvom levende lys spreder hygge, og faktisk giver et fint og afdæmpet lys til de sidste timer af dagen, er de ikke gode for luften i din stue, de oser nemlig ofte. Det kan især genere, hvis du har følsomme luftveje, eller hvis dine gæster har det. Men generelt er det med til at gøre luften tung. Det samme er den varme, de afgiver. Overvej derfor andre løsninger, hvis hyggen ikke har allerhøjeste prioritet.

Hvis du arbejder efter solnedgang, er det vigtigt at det lys, du arbejder ved er blødt og behageligt for øjnene. Der må ikke være for mange skarpe overgange, og det skal helst være fokuseret på fx dit tastetur, hvis du skriver. Skal du male, slibe eller lave andet manuelt eller kreativt arbejde, må lyset gerne være stærkere, så du ikke skal knibe øjnene sammen og anstrenge dig alt for meget for at se. Det kan hurtigt give hovedpine. Det samme kan direkte sol i øvrigt midt på dagen. Sørg derfor for at have nogle lette gardiner eller persienner til at dæmpe lyset.

Tesen med de rigtige mængder lys gælder selvfølgelig også for dit soveværelse. Her er det indlysende, at der ikke skal være for lyst. Langt de fleste mennesker sover nemlig bedst, når det er mørkt i rummet. Faktisk er det bedst, hvis du kun har dagslys i det rum, du sover i. For ud over at være lyskilde, er alle lamper også en varmekilde, og du sover med stor sandsynlighed også bedre, når rummet er en smule køligere end din stue eller dit køkken fx vil være. Og selvom du måske kan trække for og på den måde holde lys fra fx gadelamper og biler ude, så er det værd at overveje, om du skal give dig selv muligheden for at mørkelægge rummet totalt, så du sikrer dig selv den allerbedste søvn.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

(Required)

© 2015 glassbox.dk - Ansvarsfraskrivelse - Privacy Policy